Projecten

Thema-avond

‘Wat vroeger speelde, kan nu nog spelen’

Tijdens deze avond op 1 juni 2018 vertelde Dr. Sandra Knuiman over de ontwikkeling van adoptiekinderen. Sandra is werkzaam als docent Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en heeft onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van kinderen geadopteerd uit Polen. Zij ging in op wat er mogelijk gespeeld heeft en op welke manier deze factoren van invloed kunnen zijn op het gedrag nu.

Een onverwachte gulle gift

Wat waren we verrast toen we hoorde van het plan van Jan van der Pol. Als cadeau voor zijn afscheid als directeur sector Primair Onderwijs regio Midden van de Inspectie van het Onderwijs, in verband met pensionering vroeg hij de genodigden een donatie aan onze stichting te doen. Dit gebaar past helemaal bij dhr. drs. J. v.d. Pol. Hij is zijn hele loopbaan betrokken geweest bij jongeren. Vooral kwetsbare jongeren lagen hem aan het hart. Jan is een “mensen mens”, geïnteresseerd in lot van de medemensen, daarom spreken de activiteiten van ons stichting hem aan.

En wat leverde deze geste van Jan een prachtige opbrengst op! Een bedrag van 1000 euro.

Inmiddels heeft Jan samen met een inspectie collega, mevr. Tineke Olree de gift persoonlijk naar het kindertehuis in Polen St. Ludwika te Krakow, met wie wij als stichting contacten hebben, gebracht. De kinderen uit het kindertehuis hebben in de geest van prof. Korczak mee kunnen denken over de besteding van het geld. Zij kozen voor een speeltoestel. Jan en Tineke hebben dit plechtig in werking gesteld.

Wij willen via deze weg alle donateurs binnen en buiten de Inspectie van het Onderwijs hartelijk bedanken voor alle giften.

Geslaagde geld inzamelingsactie voor het kindertehuis in Komarno

Na twee maanden “werken”, is de actie voor het kindertehuis in Komarno (dorpje in Oost-Polen) ten einde gekomen.

Eind juni vond er een vakantieweek plaats in Pijnacker. Hierbij werd een aantal kinderen uit Komarno en uit nog 2 andere tehuizen uit Oost-Polen een week vakantie in Pijnacker via Stichting VIP aangeboden. Tijdens het afscheidsfeest, op vrijdag 4 juli 2014, is het eindbedrag van inzamelingsactie bekend gemaakt! Tot zeer grote verbazing is dat een prachtig bedrag van € 2.200,00 geworden!!!

Om ook de twee andere kindertehuizen niet met lege handen naar huis te sturen, hebben wij samen met de Stichting Adoptiekinderen uit Polen besloten om ook aan hen een bedrag te schenken. Mede dankzij jullie hebben ze voor het kindertehuis in Komarno een cheque van maar liefst € 1.700,00 mogen overhandigen en de twee andere tehuizen hebben zij erg blij mogen maken met voor ieder een bedrag van € 250,00!

Zeer ontroerd en ontzettend dankbaar zijn de kinderen met deze prachtige bedragen terug naar Polen gegaan om daar nog lang na te genieten van een zeer geslaagde vakantieweek in Nederland en extra “vakantiegeld” op zak om ook daar een leuke excursie, museumbezoek een ijsje of iets dergelijks voor álle kinderen uit de tehuizen te organiseren.

Namens alle kinderen en hun begeleiders willen wij iedereen die een bijdrage heeft geleverd dan ook nogmaals ontzettend bedanken voor alle giften!

Jeffrey en Evelien van Rietschoten

Geld inzamelingsacties voor het kindertehuis in Komarno.

29 april 2014 zijn Jeffrey en Evelien van Rietschoten met hun kinderen op bezoek geweest naar het kindertehuis in Komarno in Oost-Polen. Aanleiding voor dit bezoek was de start van een geld inzamelingsactie. Deze actie is opgestart in samenwerking met Stichting Adoptiekinderen uit Polen. Deze stichting zet zich belangeloos in voor adoptieouders en hun Poolse adoptiekinderen. Het geld dat de stichting uit donaties ontvangt, wordt ieder jaar verdeeld over Poolse kindertehuizen.

Dit jaar is het kindertehuis in Komarno uitgekozen.

Het bezoek heeft een diepe indruk achtergelaten. De kinderen worden in het tehuis voorzien van goede zorg en de basisbehoeften, maar er is helaas geen budget voor “luxe”. De kinderen waren erg blij met ons bezoek en met een extra knuffel en aandacht kregen wij de mooiste en liefste glimlachen als dank terug!

Met een start-cheque van € 100,00 in de hand is de inzamelingsaktie begonnen. Door het organiseren van verschillenden activiteiten hopen wij een mooi bedrag in te zamelen. Het geld dat uiteindelijk aan het tehuis wordt geschonken, wordt besteed aan een excursie of museumbezoek voor de kinderen. Dit is iets waar normaal geen budget voor is.

We hopen op een mooi eindresultaat, zodat deze kinderen ook eens een dagje uit kunnen en even uit de dagelijkse sleur van een kindertehuis zijn!

Uw bijdrage kunt u overmaken op Rabobank rekeningnummer van de Stichting Adoptiekinderen uit Polen:
IBAN: NL51 RABO 0141 4894 48 o.v.v. KOMARNO

Hartelijke groet, Jeffrey en Evelien van Rietschoten